Mikko Kiesiläinen

Esko Aho yritti vaientaa keskustelua hänen roolistaan Sberbankissa

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina Esko Ahon haastatteluun perustuvan artikkelin, jossa esitettiin kysymyksiä Esko Ahon roolista Venäjän valtion enemmistöomisteisessa pankkijätissä Sberbankissa. 

Vaikka jutussa nostettiin esiin Sberbankkiin liittyviä kiistanalaisia piirteitä, jutun sävy oli kokonaisuudessaan vähintään neutraali ellei peräti myötäsukainen. Esko Aho kuitenkin koki artikkelin niin ikävänä, että kirjoitti Helsingin Sanomien päätoimittajalle avoimen kirjeen, jolla hän pyrki vaikuttamaan jutun sisältöön. Haastattelun tehneen Tommi Niemisen mukaan Esko Aho koitti “a) painostaa jutun hyllyttämiseen, ja kun se ei onnistunut b) teki vihjailevia uhkauksia seurauksilla jos juttu julkaistaan c) kieltäytyi lapsellisesti yksilöimästä väitteitään”.

Esko Aho on ollut yli kahden vuoden ajan Venäjän valtion enemmistöomisteisen pankin Sberbankin hallituksen jäsen. Aho on tunnetusti Suomen entinen pääministeri ja Sberbank on pakotelistoilla oleva Venäjän suurin pankki. Kremliä lähellä oleva Sperbank on mm. auttanut Fennovoima-hanketta kiertämään omistukselle ja rahoitukselle asetettuja ehtoja Migrit Solarnan kautta ja on mahdollisesti rahoittanut Krimin miehitystä. Esko Aho on taas entisenä pääministerinä edelleen suomalaisen politiikan kentän merkittävä taustavaikuttaja, jonka sanotaan toimivan pääministeri Juha Sipilän arvostettuna neuvonantajana. 

Ottaen huomioon kuinka kiistanalainen pankki ja kuinka korkean profiilin entinen poliitikko on kyseessä, on hämmästyttävää, miten vähän Suomessa on keskusteltu asiaan mahdollisesti liittyvistä eettisistä ongelmista.  

Perinteiset mediat eivät ole uutisoineet kovin laajalti tästä avoimesta kirjeestä tai Niemisen mainitsemasta uhkailusta, mutta tieto niistä levisi nopeasti toimittajien suosimassa Twitterissä, ja yritykset kääntyivät äkkiä Ahoa itseään vastaan. Vaikka Helsingin Sanomat ei antanut Ahon vaikuttaa jutun sisältöön, tähän yritykseen on silti syytä suhtautua vakavasti.

Ilta-Sanomien maanantainen pääkirjoitus mainitsi Ahon lähettämän kirjeen ja oli erittäin kriittinen Esko Ahoa kohtaan. Oikeastaan ainoa Ahon kannalta positiivinen seikka pääkirjoituksessa oli, että sen mukaan Lipposen asema NordStreamin hallituksessa on vielä kiusallisempi kuin Ahon asema Sberbankissa. “Lipponen ja Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ovat antaneet osaamisensa Venäjältä Saksaan vedetyn NordStreamin kaasuputken mannekiineina. Rahallinen korvaus on ollut siinä määrin hyvä, että sitä voi pitää myös toiminnan motiivina.”

Paavo Lipposen ja Gerhard Schröderin mainitseminen tässä yhteydessä kuvastaa hyvin kuinka kyse ei ole yksittäisestä entisestä pääministeristä. Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen sekä entisiä että nykyisiä vaikutusvaltaisia poliitikoita, vaikuttaakseen Suomessa käytävään julkiseen keskusteluun. Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö josta on syytä keskustella avoimesti, sillä se on paras tapa torjua Venäjän vaikuttamisyrityksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Toimiminen yrityksen hallituksessa tarkoittaa, että ajetaan sen yrityksen etua. Minua kiinnostaisi tietää miten Esko Aho suhtautuu tilanteeseen, missä Kremliä lähellä olevan Sperbankin etu on ristiriidassa Suomen edun kanssa. Voiko sellaista tilannetta edes tulla ja voisiko Aho jäävätä itsensä?

Edelleen kiinnostaisi tietää kuinka Fortum saatiin osakkaaksi Fennovoimaan. Esko Aho varmasti tietää taustat. Oliko kysymyksessä Suomen etu vai tarjous, josta ei voi kieltäytyä? Tiedän varmuudella, ettei siihen tule vastausta ennen kuin kenties muistelmissa muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen sekä entisiä että nykyisiä vaikutusvaltaisia poliitikoita, vaikuttaakseen Suomessa käytävään julkiseen keskusteluun."

Kun ei nyt heti sytytä,niin esittäisitkö muutaman?

Matti Simonaho

Niinojoo, istuuhan Suomen hallituksessa RUOTSIN Kansan puolue.

Suosittelen lukemaan ja oppimaan : Pariisin rauhansopimus 1947, Rauha suomen kanssa OSA II, Luku II, 6, 7, 8 artikla sekä sitä tukeva Suomen Kansan/Valtiovallan perustuslaki, ensisijaisesti 1§ - 12§ johdonmukaisessa järjestyksessä, sanantarkasti tai sovellettuna asiasta riippuen.

Pariisin rauhansopimus 1947 otsikon alta : http://www.mielipiteemme.fi

Toimituksen poiminnat