Mikko Kiesiläinen

Rahapeliautomaattien lukumäärä on puolitettava

  • Rahapeliautomaattien lukumäärä on puolitettava

Suomalaiset häviävät rahapeleissä toiseksi eniten euroja Euroopassa. Rahapeliautomaatit ovat riippuvuuden kehittymisen kannalta kaikkein pahin pelimuoto.

Suomessa on väkilukuun suhteutettuna lähes kuusi kertaa enemmän rahapeliautomaatteja kuin Ruotsissa. Vaikka Suomessa lukumäärä puolitettaisiin, silti tarjonta olisi 2,8-kertainen Ruotsiin verrattuna.

Rahapeleillä kerätyt tuotot ovat valtion näkökulmasta regressiivinen vero, joka kohdistuu yhteiskunnan kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin. Viisi prosenttia Veikkauksen pelaajista tuo puolet Veikkauksen tuotoista. Veikkauksen rahapeliautomaatteja on sijoitettu tiheimmin korkeimman työttömyyden, matalimman koulutustason ja vähätuloisimmille asuinalueille.

Veikkausvoittovaroista hyötyvien urheilu-, liikunta-, kulttuuri- ja sosiaalialan organisaatioiden rahoitus tulee siirtää val­tion budjettiin. Näin varmistetaan, että Veikkauksen voittojen pieneneminen ei heikennä näiden kohteiden rahoitusta.

Lähivuosina Veikkauksen voitot pienenevät joka tapauksessa, kun pakollisen tunnistautumisen käyttöönotto leikkaa rahapeliautomaattien tuottoja. Jos urheilu-, liikunta-, kulttuuri- ja sosiaalialan organisaatioiden rahoitusta ei haluta leikata, niiden rahoitus täytyy joka tapauksessa järjestää uudella tavalla.

Uudistus purkaisi hankalan riippuvuussuhteen, jossa riippuvuuden hoidon kanssa työskentelevien järjestöjen rahoitus tulee Veikkaukselta. Tämä linkki heikentää järjestöjen riippumattomuutta.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Helsingin Sanomissa 25.11.2018

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvin kirjoitat.

Tässä muutama pureva ajatus blogistasi, muutama on syytä alleviivata:

- Veikkauksen rahapeliautomaatteja on sijoitettu tiheimmin korkeimman työttömyyden, matalimman koulutustason ja vähätuloisimmille asuinalueille.

- Viisi prosenttia Veikkauksen pelaajista tuo puolet Veikkauksen tuotoista.

- Veikkauksen rahapeliautomaatteja on sijoitettu tiheimmin korkeimman työttömyyden, matalimman koulutustason ja vähätuloisimmille asuinalueille.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Pakollista tunnistautumista tulisi kiirehtiä.Miksi Veikkauksen on annettu itse määrätä sen aikataulu ?

Pakollinen tunnistautuminen mahdollistaisi sen että henkilö joka itse kokee kärsivänsä peliriippuvuudesta ja haluaa siitä eroon,voisi halutessaan asettaa itselleen pelaamisen eston kaikkiin maamme peliautomaatteihin. Tämä voisi olla hyvä tukikeino riippuvuudesta irroittautumiseen - eräänlainen antabus-kapseli.

Lisäksi peliautomaatit pois kaupoista ja muista vastaavista paikoista erillisiin pelihalleihin.

Mutta jos joku haluaa pelata rahansa huonon odotusarvon omaaviin peliautomaatteihin niin hankala sitä kai on estää muuten.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Palautusprosentit olisi hyvä liimata automaatteihin. Lisäksi kouluhin on otettava opetusohjelmaan arkinen todennäköisyyslaskenta. Sen jälkeen saa syyttää vain itseään, jos näitä yksikätisiä roistoja pelaa.

Liian moni (poliittinen) taho saa näistä itselleen etua. Kaikki haluavat olla veikkauksen kavereita kun "pottia" jaetaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Voiton todennäköisyys olisi palautusprosenttia parempi, eli pahempi tieto tarrassa.
Todennäköisyyslaskentaa käsitellään kyllä kahdeksannen luokan matikassa ja lukiossa lisää. Minä ja moni tuntemani kollegakin käsittelemme silloin myös pelikoneita ja arpajaisia ym. Aika hyvin oppilaat ovat hoksanneet, että lottoamisessa ja pelikoneissa ym. ei ole mitään järkeä tienaamismielessä. Aina on joukossa kuitenkin joitakin, jotka ovat kuulleet huuhaajuttuja erityisen kitsaista tai anteliaista koneista, napin painamisen voimakkuuden merkityksestä jnpp. Uskomukset ovat olleet aika sitkeitä, varsinkin ottaen huomioon, että koneissa on K-18 rajoitus.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hallituksen huostabisnestä tuetaan veikkausmonopolin kuppaamilla rahoilla sitäkin,ja unohtamatta näitä kansanedustajia ynm.jotka saavat mojovat potit istuessaan veikkauksen hallituksessa ,kuten alko monopolinkin.

Nämä hyötyjät tästä monopolista ovat se ongelman ydin.Veikkauksen peleistä on tehty sellaisia ettei niistä kukaan voitolle jää.Siksi verorahoilla nyt agressiivisesti mainostetaan joka tuutista veikkauksen pelejä ja suorastaan pakkosyötetään jo nuorille tätä uhkapelien maailmaa.

Kun tutkii keille rahaa tuostakin monopolifirmasta jaetaan ovat suurimmat tukien saajat juuri näitä tahoja jotka verorahoilla muutenkin ylläpitävät hallituksen politiikan mukaista bisnes ynm.toimintaa.Siellä eivät rahaa saa mm.perheitä oikeasti tukevat järjestöt tai muut köyhien asiaa ajavat.

Veikkaus maksaa Hjallis Harkimolle ja muille poliitikoille 30 000 euroa vuodessa hallitustehtävästä
Poliitikot saavat Veikkaukselta suurempia palkkioita kuin muissa valtionyhtiöissä.Suomen valtion täysin omistamaan peliyhtiö Veikkaukseen on nimitetty joukko poliitikkoja yhtiön hallituksen jäseniksi. Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vastannut nimityksistä.

Hallitustehtävistä maksetaan jäsenille 2 000 euroa kuussa palkkiota. Lisäksi poliitikoille maksetaan jokaisesta kokouksesta, jossa he ovat läsnä, erillinen 600 euron korvaus.

Monopoliyhtiön hallitustyöskentelyn palkkion kokonaissumma kohoaa vuodessa noin 30 000 euroon.

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet ovat Harry "Hjallis" Harkimo (kok), Tuomo Puumala (kesk), Jutta Urpilainen (sd) ja entinen kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps). Tilanne 2017 jonka jälkeen Harkimo EROSI systeemin palkkiopaikastaan.Jääviyden vuoksi.Arvostettavaa tietysti oli se.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tuo hallituspalkkio parin tunnin duunista kuukaudessa on enemmän kuin pienipalkkaiselle siivoojalle maksetaan kuukaudessa.

Käyttäjän AnssiAiras kuva
Anssi Airas

Peliautomaattien tiheys per capita ei Suomessa yllä eurooppalaisessa vertailussa lähellekään mitalisijoja, hyvä jos 10 parhaan joukkoon. Ja jos haluat tehdä tiheysvertailua Ruotsiin, kannattaa mukaan ottaa myös järjestäytyneen rikollisuuden pyörittämät 3000-5000 laitonta peliautomaattia.

Rahapelipolitiikasta on hyvä keskustella, mutta lonkalta ampumisen sijaan - ja omaa agendaa parhaiten ajavat tilastot poimien - voisi aluksi laittaa perusfaktat kuntoon.

Tutkimusten mukaan peliautomaatteihin liittyvät suurimmat haittariskit. Suomalainen suht liberaali politiikka ei kuitenkaan näy selvästi suurempina haittalukuina eurooppalaisia väestötutkimuksia vertailtaessa - siinä määrin kun sitä on edes mahdollista mielekkäästi tehdä.

Pelien keskittäminen pelkkiin pelisaleihin ei välttämättä tehoaisi peliongelmiin - jos ongelmaisista suurin osa jo nyt pelaa siellä. Tavallisia ongelmattomia pelaajia se kyllä todennäköisesti karsisi tehokkaasti, minkä jälkeen pelaaminen olisi Suomessa entistä keskittyneempää.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Törkeintä tässä vähätuloisten peliriippuvaisten riistämisessä on se että se on tehty niin helpoksi. Kortti sisään koneeseen ja tili on hetkessä tyhjä. Aivan järjetöntä pienituloisten laillista ryöstämistä niin kuin moni muukin asia tässä maassa. Kortilta pelaaminen pitäisi myöskin kieltää ja automaatit poistaa ruokakaupoista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Peli-automaatit ovat yleisimpiä ongelmien aiheuttajia. Automaatteja löytyy Suomesta kaikkiaan noin 18 000. Suosituimmat pelimuodot Suomessa ovat lotto, peliautomaatit ja raaputusarvat.

Ongelmien tuottajat rahastavat tarpeen takia tehdyillä ongelmaisilla,ja ongelmilla kuten sosiaali ja terveydenhoidon yksityistämisenkin liikeidea on.Ongelmat ovat lisäntyneet ja veikkaus monopoli on LISÄNNYT tarjontaa pelaajille joten mikä on siis tarkoitus?

Kaksinaamaista on monopolin edustajien eli hallituksen poliitikoiden politiikka.Kun suomessa toimii sitten näitä peliriippuvaisten klinikoita ovat nämäkin siis seurausta tehdystä ongelmasta ja niitä rahoitetaan näiden pelaajien rahoilla.

Kauppias saa 5000 vuodessa peliautomaatista joten kauppiaat eivät niistä halua luopua .S market ,keskokeskittäjä ,cittarit jne.jne.Kauppiaiden intressit siis ovat näissä peliongelmaisten tuottamisessa myöskin.Eli taas päästään sinne sisäpiirien pöytiin ja hyötyjiin.Katsotaanpa taas niidenkin taustajoukot jotka kauppojen asioita ja rakentamista jne.ohjaavat.Monopoli sielläkin kukoistaa.

Vippifirma omistajat,koronkiskontapankit suomessa jne.joiden toimintatapoja ei yksikään hallituksessa ole estänyt suomessa,on sekin ongelma johon ei kukaan puutu.. Seuraavaksi voikin avata vippifirmat (niiden suomalaiset omistajat)ja nämä pankit jotka tarjoavat mm.osamaksujaan sosiaali ja terveydenhoidon YKSITYISTEN konsernien tytäryhtiöissä suomen päässä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi rahapeliautomaatteja edes pitäisi olla?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Katsokaamme mitä wikipedia sanoo asiasta, mm näin:

”Rahapeliriippuvuuden olennainen piirre on toistuva ja pakonomainen rahapelaaminen, joka jatkuu ja lisääntyy, vaikka ihminen haluaisi päästä pelaamisestaan eroon.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Peliriippuvuus

Ei Suomi ole niin köyhä, että se tarvitsee tällaista rahanhankitakeinoa.

Tekee mieli sanoa, laillista rikollisuutta.

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Miksi rahapeliautomaateja pitäisi olla?
-Siksi, että tuon kysymyksen syvällinen, perusteellinen tms. käsittely kiinnostaa vaikutusvaltaisia yllättävän harvoin.
-Siksi, että sellaisen uhkapelin muotoa pidetään useaa vielä huonompaa pelaamismuotoa vähemmän huonompana.
-Siksi, että pelikoneiden kehittely ja sijoittelu on tiettyä rahapeliä, jossa voi vältellä pohdiskelua vastuukysymyksistä.
-Siksi, että joillekin voi antaa näin täydennystä elämän tyhjyyteen.
-Siksi, että ihmisyyteen jotenkin väistämättä kuuluu jatkuva pelaaminen.
-Siksi, että kyseisellä toiminnalla voi vaikka kustantaa niin sanottua hyväntekeväisyyttä.
-Siksi, että kyseinen pelaaminen voi olla myös tietynlainen harmiton karkkipala, jonka ottaminen ei tuota menetyksiä kenellekään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Peluuri-sivusto kertoo pelaamisen ongelmista - ja myös matematiikasta. Ehkä teksti on kuitenkin hieman vaikeaselkoista iäkkäälle tai kouluttamattomalle pelaajalle. Ne, joiden mielen täyttävät taikauskoiset, itsepetokselliset kuvitelmat ’kuumista pelikoneista’ tms. tuskin edes vilkaisevat valistukseen päin.

https://peluuri.fi/fi/tietopankki/rahapelaamisen-m...

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Toisaalta kaikki pelejä pelaavat eivät addiktoidu pelaamiseen. Osa voi pelata silloin tällöin huvin vuoksi ja kokee iloa jos pikku voitto tulee. Onhan pajatsoja ja muita ollut niin kauan kuin itse muistan. Ja moni piu paut viittaa todennäköisyyslaskennalle.

Jos laillisia pelejä ei olisi niin tilalle saattaisi syntyä laitonta vedonlyöntiä ym.

Mutta kannatan ehdottomasti pelaajan tunnistautumista kaikissa peleissä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos elintarvikkeita ei saisi myydä liikehuoneistossa, jossa on rahapeliautomaatteja, tilanne korjaantuisi melko pitkälle. Rautakauppaan ihmisellä harvemmin on päivittäin asiaa, tai vaatekauppaankaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset