Mikko Kiesiläinen

Espoon on syytä harkita Kuntaliitosta eroamista

Espoon kaupunki maksaa Kuntaliiton jäsenyydestä lähes miljoona euroa vuodessa. Eroamalla Kuntaliitosta Espoon kaupunki voisi käyttää tämän rahan paremmin. 

Kuntaliitolla on kaksi päätehtävää: kuntien edunvalvonta ja asiantuntijapalveluiden tuottaminen kunnille. Suomessa kuntien väliset kokoerot ovat huomattavan suuria. Suomen toiseksi suurimpana kaupunkina Espoon intressit poikkeavat huomattavasti esimerkiksi muutaman tuhannen asukkaan Puolangan kunnan intresseistä. 

Kuntaliitto on viime vuosina profiloitunut erityisesti kriisikuntien suojaamiseksi pakkoliitoksilta. Kuntien valtionosuuksien tasausmaksujen toiseksi suurimpana maksajana tämä ei varsinaisesti ole Espoon etujen mukaista toimintaa. 

Espoon kaupunki on myös huomattavan suuri työnantaja ja sen henkilöstöosastolta löytyy osaamista, jota pienemmät kunnat hakevat Kuntaliitosta. Suurena työnantajana Espoolla on vähän tarvetta Kuntaliiton neuvontapalveluille. 

Näistä samoista syistä johtuen Jan Vapaavuori pohti tällä viikolla pitäisikö Helsingin erota Kuntaliitosta. Espoon jäsenmaksu on tänä 880 000 euroa ja sille saadaan hyvin vähän vastinetta. Samaa pohdintaa Kuntaliiton jäsenyyden mielekkyydestä olisi syytä käydä Espoossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat