Mikko Kiesiläinen

Apteekkien kilpailun salliminen laskisi hintoja

  • Apteekkien kilpailun salliminen laskisi hintoja

 

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kirjoitti Helsgin Sanomissa (HS Mielipide 25.1.), että lääkkeiden hintavertailut ovat haastavia eivätkä ne kerro apteekkijärjestelmän tehokkuudesta.

Apteekkariliiton oman esimerkkilaskelman mukaan 50 euroa maksavasta reseptilääkkeestä jää apteekille verojen jälkeen 11,1 euroa. Ruotsissa apteekille vastaavasta lääkkeestä jää 5,5 euroa. Kyse ei ole siitä, että lääkkeiden hintavertailuja olisi vaikea tehdä vaan siitä, että Apteekkariliiton on vaikea hyväksyä niiden tuloksia.

Kilpailu on kuluttajan etu. Koska valtio maksaa suurimman osan lääkemenoista, apteekkien kohdalla se on myös veronmaksajien etu.

 

Mikko Kiesiläinen
toiminnanjohtaja, Libera

Kirjoitus on alunperin julkaistu Helsingin Sanomissa (28.1.2018)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kuvassa Ruotsin palkissa ei ole veroja ollenkaan. Eikö alv:a ja apteekkiveroa vastaavia veroja ole naapurissa?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Meillähän on hallitus, joka vannoo kilpailun ja vapaan markkinatalouden nimiin, mutta miksiköhän se vaikenee tästä kaikkia kansalaisia koskettavasta asiasta?
Lääkkeiden hintavertailu saisi aivan uusia ulottuvuuksia, jos otettaisiin vaikkapa Espanja mukaan.

Juhani Vehmaskangas

Ilman reseptiä saatavilla olevien lääkkeiden myynti pitäisi sallia muuallakin kuin apteekeissa. Niin ei ole tehty koska "kaupoissa ei ole lääkealan tuntemusta". Tuo ei kuitenkaan voi olla ongelma sillä kyllä kauppaankin voidaan palkata farmaseutti myyjäksi lääketuoteosastolle - vai olisiko se mahdollista?

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Apteekkien hintakilpailu luultavasti laskisi hintoja suurissa lähiöissä ja kaupungeissa mutta hajaasutus aluiella voisi käydä päinvastoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset