Mikko Kiesiläinen

Valtio käyttää 40 miljoonaa euroa "hevostalouden edistämiseen"

Viime vuoteen asti Suomessa toimi kolme yhtiötä, joilla oli laillinen oikeus järjestää rahapelejä: Suomen valtion omistamat Veikkaus ja Raha-­automaattiyhdistys (RAY), sekä hevosurheilun keskusjärjestön Suomen Hippos ry:n omistama Fintoto.

Toisin kuin valtion omistamat rahapeliyhtiöt, Fintoto ei tulouttanut suurinta osaa tuotoistaan tieteen, taiteen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukemiseen vaan tuloutti lähes kaikki voitot ravitoiminnan ja hevostalouden edistämiseen.

Toimialajärjestölle myönnetty erityisoikeus rahapelien järjestämiseen on käytännössä verotusoikeus ja aivan selvää julkista tukea.

Ravialan puolustajat vetoavat että hevospelit kuitenkin tuottavat enemmän kuin alaa tuetaan. Tämäkään ei pidä paikkaansa.

Fintoton voitoista huomattava osa tuli Ruotsin ja Ranskan raveihin liittyvästä vedonlyönnistä ja nämä tuotot myös ohjataan suomalaisen hevostalouden tukemiseen.

EU-lainsäädäntö edellyttää, että mikäli jäsenmaa haluaa kieltää vapaan kilpailun rahapelimarkkinoilla, rahapelit tulee järjestää valtion monopolin kautta. Tämä tarkoittaa että Hippos ry:n kaltainen kaikista muista rahapeleistä poikkeava etuoikeus rahoittaa ravitoimintaa rahapelituotoilla ei ollut EU-lain mukainen.

Tämän takia Fintoto, RAY ja Veikkaus fuusioitiin vuodenvaihteessa uudeksi Veikkaukseksi. Hippos ry:n poikkeava etuoikeus kuitenkin säilyi.

Fuusion yhteydessä Hippokselle annettiin oikeus päättää, mihin 40 miljoonaa euroa Veikkauksen voittoja käytetään. Nyt tämä julkinen tuki on entistä selvemmin esillä, kun raha näkyy myös valtion budjetissa.

Hippos ry:n erityisoikeus päättää varojen käytöstä voidaan tietenkin eduskunnan päätöksellä purkaa ja varat voidaan käyttää muihin tarkoituksiin. Tärkeintä olisi että kaikki Veikkauksen voittovarat jaetaan demokraattisesti ja avoimin perustein.

Mikko Kiesiläinen 
ekonomisti
Helsinki

(Maaseudun Tulevaisuus 4.10.2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

"Hippokselle annettiin oikeus päättää, mihin 40 miljoonaa euroa Veikkauksen voittoja käytetään. Nyt tämä julkinen tuki on entistä selvemmin esillä, kun raha näkyy myös valtion budjetissa." Timo Soini Hippoksen mies. https://www.youtube.com/watch?v=9EWRCjKHZfo

Toimituksen poiminnat