Mikko Kiesiläinen

Kreikka ei ole muuttanut vararikkoonsa johtanutta poliittista kulttuuriaan

 

Tänään kreikkalainen oikeus tuomitsi Kreikan tilastokeskuksen ELSAT:n entisen johtajan Andreas Georgioun kahden vuoden vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ennen ELSAT:ia Georgiou oli tehnyt 20 vuoden uran tilastotieteilijänä Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä, jossa hän nousi IMF:n tilastoyksikön varajohtajaksi.

Kreikan talouskriisin alkuvaiheessa 2010 hänet nimitettiin ELSAT:n pääjohtajaksi. Hänen johdollaan Kreikan kansantalouden tilinpito laitettiin kuntoon, ja samalla paljastui että poliittisen ohjauksen seurauksena valtion budjettialijäämää oli vääristelty ja todellisuudessa se oli 15.4% BKT:stä.

Georgiou teki luultavasti enemmän kuin kukaan muu kreikkalainen uudistaakseen maan umpisurkeaa hallintotapaa ja korruption mädättämää poliittista kulttuuria. Luonnollisesti se ei miellyttänyt kaikkia poliitikoita ja hän joutui itse poliittisen ajojahdin uhriksi. Viime vuonna häntä vastaan nostetut syytteet valtion edun vahingoittamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ovat poliittisesti motivoituneita.

Kansainvälisen yhteisön vastustuksesta huolimatta Kreikan syyttäjä ei pudottanut syytteitä vaikka kaksi eri oikeusastetta ehti vapauttaa Geourgioun. Tänään kolmas yritys onnistui ja Georgiou sai kahden vuoden tuomion.

Hänen tapauksensa selkeästi osoittaa, ettei Kreikan poliittinen kulttuuri ole uudistunut riittävällä tavalla, ja on vain ajan kysymys ennen kuin Kreikka ajautuu uudelleen talouskriisiin. Maa, joka tuomitsee virkamiehiä totuuden kertomisesta, ei pysty harjoittamaan vastuullista talouspolitiikkaa. Muiden EU-maiden tulisi ottaa tämä huomioon eikä turhaan yrittää auttaa potilasta joka ei halua parantua.

Mikko Kiesiläinen

Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

En minäkään muuttaisi, jos muiden rahoilla voin elää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista miksi olemme rahoittamassa tätä pelleiyä.

Jaakko Paasonen

Hyvä kysymys,Ja kun virantoimituksen ulkopuolella,vapaalla oleva poliisimies
epävirallisesti kertoo,että hänelle
suositeltiin terapiaa,esimiestensä
toimesta,kun alkoi kyseenalaistaa näiden käskytyksiä,mm.
kansallismielisten suomalaisten kokoontumis ym.oikeuksien osalta,niin
kyllä se vähitellen alkaa kansalaisia huolestuttaa.
Tai rumasti sanottuna vituttaa.

Suomessa ollaan kyntämässä vielä syvemmältä kuin Kreikka,eikä siitä kukaan näytä oleva huolissaan...
Ainakaan medioissa/hallituksessa,tai Sosdem.vasemmito,Rkp,ym.vihreä suvakki /prideporukka,Ylenaikaa oppositiossa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Kun olisi leikattu velkoja jo, se olisi ollut parempi vaihtoehto. Silloin Kreikan olisi pitänyt kerätä rahansa verojen kautta, kun he eivät olisi saaneet lainaa. On aivan varmaa Syriza olisi noussut valtaan silloinkin, mutta he olisivat joutuneet uudistamaan järjestelmää. Nyt ratkaisua on haettu leikkausten kautta, mikä on siirtänyt velan maksun seuraaville sukupolville. EMU on rakennettu oletuksille, jotka ei toiminut. Päätökset lyötiin kiveen perussopimuksissa, jotka ovat estäneet oikeiden päätösten tekemisen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Onkos tässä jossain vaiheessa ollut sellainenkin aika, jolloin Kreikka ei olisi ollut talouskriisissä?

Pekka Pylkkönen

Tässähän pitäisi myöntää turvapaikka hänelle. Mahtuisi täsmälleen määritelmään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta meillähän on jo liian paljon uuden karheilla Audeilla ajavia matu-loisia, jotka vievät kantasuomalaisten työpaikat.

Pekka Pylkkönen

Tuomio poliittisesta rikoksesta kuului turvapaikkakriteeristöön. Esim nälkä, sota, kuivuus ei. Henkilökohtainen vaino ja 'yleinen helvetillisyys' ovat ihmisoikeusnormeissa aika eri asemassa.

Enkä kyllä ole kuullut pakolaisista jotka ajelevat täällä uusilla audeilla? Jos en niistäkään jotka vievät työpaikat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

"Enkä kyllä ole kuullut pakolaisista jotka ajelevat täällä uusilla audeilla? Jos en niistäkään jotka vievät työpaikat."

Minä olen kuullut ja lukenut tuutin täydeltä. Mutta en ole vain koskaan nähnyt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asian ydin löytyy sieltä, mistä lainatut miljarditkin ovat löytäneet kotinsa.

Olisi liian vastenmielistä ajatella, että eurooppalaisten veronmaksajien rahoin silitetään kreikkalaisten talousrosvojen päitä, kuin myös taputellaan vastuuttomien pääosin saksalaisten pankkiirien tekemiä jättimäisiä möhläyksiä.

Kreikan ongelmat aiheutuinat maan vasemmiston ja virkamiesten korruptiivisesta naimakauoasta ulkoisin velkavaroin, jolloin julkiset menot paisuivat räjähdysmäisesti aina siihen asti, kunnes uneliaat europöllöt hetätettiin koloistaan EKP:n johdossa.

Euro kaatui jo Kreikassa, mutta sitä ei olla vielä huomattu edes kymmenen vuoden jälkeen.

Hannu Rautomäki

Kreikan loputon tukikierre muiden euromaiden veronmaksajien kustannuksella mahdollistui EU:n itsensä leväperäisyyden ansiosta.
Jos euroalueeseen pyrkivien valtioiden talouksia olisi aikoinaan tarkastelu muutoinkin, kuin lukemalla niiden itsensä antamia lukuja Kreikka olisi tänä päivänäkin drakmassa.

"Pääekonomistit: Kreikka huijasi itsensä euroon"
https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/paaeko...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kreikka oli kaikista EU-maista vaikein pala Suomelle, kun Suomi oli anonut EU:n jäsenyyttä ja neuvotteli liittymisestä. Kreikkalaisen pääneuvottelijan mielestä Suomi ei ollut tarpeeksi kehittynyt maa otettavaksi EU:n piiriin. Hänen näkemyksensä oli, että sellainen tulisi vain kreikkalaisille veronmaksajille ylimääräiseksi kustannukseksi.

Juha Hämäläinen

Pah Venizelos nyt vaan on kusipää muutenkin ja laitettiin hiomaan suurimmat vaatimukset Suomen valtuustolta pois ja sen myös finnit teki.....nosti pyllyn pystyyn, koska EUforia!

Toimituksen poiminnat