Mikko Kiesiläinen

Apteekkiuudistus saa tukea SDP:n puheenjohtajaehdokkailta

Kesällä 2015 aloitimme Antero Vartian kanssa kampanjan Suomen apteekkilupajärjestelmän uudistamiseksi. Totesimme tuolloin että Suomen apteekkijärjestelmä on kallis kuluttajille, tuottaa kohtuutonta etua muutamille apteekkiluvan haltijoille ja on epäreilu alalle haluavia kohtaan. Nykyjärjestelmän vuoksi suomalaiset maksavat liian paljon lääkkeistään, mikä rankaisee erityisesti pienituloisia ja sairaita.

Tällä viikolla Helsingin Sanomien järjestämässä SDP:n puheenjohtajatentissä kaikki kolme SDP:n puheenjohtajaehdokasta ilmoittivat haluavansa uudistaa apteekkialan sääntelyä. Kun kilpailua lisäävällä uudistuksella on näin vahva tuki perinteisesti markkinoihin epäilevästi suhtautuvan SDP:n johdossa, on hämmästyttävää että porvarihallitus ei saa uudistusta aikaiseksi.

Puolentoista vuoden ajan olemme Anteron kanssa puhuneet ja kirjoittaneet aiheesta kerta toisensa perään ja tietoisuus nykyjärjestelmän epäkohdista on kasvanut huimasti. Asian nouseminen esille SDP:n puheenjohtajatentissä keräten kannatusta ehdokkailta kertoo kuinka pitkälle ollaan tultu. Meidän kampanjamme tulee jatkumaan kunnes laki saadaan uudistettua.

 

Mikko Kiesiläinen

kuntavaaliehdokas

Vihreät

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Apteekkien tulisi olla valtion monopoli. Yksityisomistus ei tuo yhtikäs mitään lisäarvoa.

Mietin voisivatko Alkot ja apteekit toimia samoissa tiloissa ympäri Suomen. Kyllä hyvinkin. Ja edullisesti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/JH: "..voisivatko Alkot ja apteekit toimia samoissa tiloissa.."

Loistava ajatus. Kossupuollon hankitaan vaaditaan sitten eresepti. Ereseptin kirjoittaminen ansaintatarkoituksessa edellyttää kirjoittajalla (raittiusyhdistyksen puheenjohtaja, vast.) olevan esimerkiksi Kantajärjestelmän Kelainohjelma, jonka pelkkä käyttöoikeus alan ministeriön mukaan maksaa tällä hetkellä 120 €/kk; päälle tietysti tulee reseptimaksu.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Nykyjärjestelmän vuoksi suomalaiset maksavat liian paljon lääkkeistään, mikä rankaisee erityisesti pienituloisia ja sairaita."

Reseptilääkkeiden hinta on säännelty, joten vaikka apteekkeja saisi perustaa sata miljoonaa, eivät ne reseptilääkkeet olisi pienituloisille ja sairaille yhtään sen halvempia. Apteekit eivät tee hurjaa tulosta reseptilääkkeillä.

Apteekkien tuloja voisi kuitenkin rajoittaa vapauttamalla muut kuin resepetilääkkeet muidenkin kuin apteekkien myytäväksi, mutta tällöin apteekit menettäisivät ainoan kilpailuvalttinsa. Lopputuloksena olisi yhä vähemmän, yhä pienempiä apteekkeja ja yhä pienemmällä varastolla varustautuneita apteekkeja tarjoamassa reseptilääkkeitä.

Jokin aika sitten purettiin säännös, jonka mukaan apteekkien piti toimia tietyn säteen sisällä annetusta alueestaan. Tuloksena monet apteekit karkasivat pois pikkukyliltä kauppakeskusten asiakasmassojen luo.

Onko blogisti kaverinsa Anteron kanssa miettinyt lainkaan haittapuolia, joita ehdotuksenne synnyttäisi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset