Mikko Kiesiläinen

Helsinkiin tarvitaan oikeudenmukaisempaa asuntopolitiikkaa

Kuvittele jos Helsingin kaupunki järjestäisi joka vuosi arvonnan, jossa 300 onnekkaalle annettaisiin 20 000 euroa rahaa kaupungin varoista. Arvonnan osallistumisen ehtona olisi, että halukkaalla pitäisi olla vakaat tulot tai aikaisempaa varallisuutta.

Tällaista järjestelmää olisi mahdotonta hyväksyä, koska se olisi poikkeuksellisen epäoikeudenmukainen. Kuitenkin Helsingin kaupunki toimii näin ylläpitämällä Hitas-järjestelmää.

Hitas-järjestelmässä kaupunki myy asuntoja alle markkinahinnan. Esimerkiksi muutamia vuosia sitten kaupunki myi Hermannissa Hitas-asuntoja onnekkaille neliöhinnalla, joka oli 400 euroa alle alueen keskiarvon. 50 neliön asunnon kohdalla tämä tarkoittaa noin 20 000 euron alennusta, joka on pois veronmaksajilta.  

Hitas-järjestelmä on asumistuen muoto, jossa edunsaajat valikoidaan pääsääntöisesti arvonnan kautta. Tämä tarkoittaa että julkinen tuki ei kohdennu niille jotka sitä tarvitsevat, vaan niille jotka tuntevat arvontajärjestelmän ja joilla käy hyvä tuuri.

Arpaonnen lisäksi tarvitaan myös vakaat tulot tai muuta varallisuutta. Vaikka Hitas-asunto on alihinnoiteltu, ostajan täytyy kuitenkin kauppahinnan maksamiseksi saada pankista asuntolaina tai maksaa kauppahinta omasta pussista. Tämä tarkoittaa että järjestelmän ulkopuolelle rajataan kaikki ne jotka julkista asumistukea aidosti tarvitsevat.

Jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoista verovaroin rahoitettua hintatukea ei pitäisi ylipäänsä jakaa eikä missään nimessä valita edunsaajaa arvalla.

Paras tapa vaikuttaa hintatasoon on yksinkertaisesti rakentaa enemmän. Jos Hitas-järjestelmälle menevät tontit myytäisiin tai vuokrattaisiin markkinaehtoisilla hinnoilla, kaupunki saisi enemmän rahaa jota voitaisiin käyttää uusien asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamiseen. Uudet asuinalueet vaativat merkittäviä investointeja kaupungilta, mutta tämä olisi paljon tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa alentaa asumisen kustannuksia Helsingissä.  

 

Mikko Kiesiläinen

Kuntavaaliehdokas, vihreät

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Mikko Toivonen

Ainoa mahdollinen ja vaikuttava tapa korjata Helsingin koko asuntotilanne ja samalla yrittäjien mahdollisuus työllistää halukkaita palkalla millä pystyvät ainakin vuokra asuntonsa itse maksamaan.

Tuo ainoa mahdollinen tapa on se, että kaupunki itse, eli Heka, tuottaa uusia tilannesopivia vuokra asuntoja kokoluokassa 30-50 m2 kymmenin tuhansin ja nimenomaan suurina kaupunginosakokoisina yksiköinä.

Tilanne jo osittain tasaantuisi jos Helsingin kaupunki rakennuttaisi pikavauhtia ne 50000 vuokra-asuntoa, aluksi. Vain perusvarusteltua vuokra asuntoa, ilman suuria asfaltti parkkiksia virroitettuna ja niin että noiden uusien rakennettujen asuntojen vuokrat olisivat alueella 10-15 €/m2 eli normaali rakentamisen ja vuokraamisen hintataso.

Rahoituksen varmistamiseksi jokainen uusiin vuokra asuntoihin m,uuttavan olisi asuttava siellä itse ja sitouduttava maksamaa tuo normaalivuokra ilman mitään tukia. Tukia tarvitsevat asutettaisiin vanhaan asuntokantaan tai ihan uuteen tukiasumioskonseptiin

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset