Mikko Kiesiläinen

Helsinkiin tarvitaan enemmän pieniä asuntoja

 


Rakennusyhtiö YIT:n arvion mukaan Helsingissä on jäänyt rakentamatta noin 24 000 asuntoa vuoden 2008 jälkeen liian tiukan sääntelyn vuoksi. Tarpeetonta ja kallista sääntelyä edustaa Helsingin kaupungin uusille asunnoille asettama keskikokorajoitus, joka määrittelee että uusissa asuinrakennuksissa joka toisen asunnon tulee olla vähintään 80 neliön kokoinen. Lisäksi yksiön minimikooksi on määritelty 20 neliötä. Tämä johtaa siihen, että uusien asuntojen keskimääräinen koko on vähintäänkin 50 neliötä. 


Rajoituksen vuoksi Helsinkiin ei ole rakennettu viime vuosina riittävän paljon yksiöitä, vaikka kysyntää niille olisi. Uusista kohteista myydään ensimmäisenä pienet asunnot joiden lukumäärä on nyt rajoitettu. Isompien asuntojen myyntiajat taas venyvät pienemmän kysynnän vuoksi. Ongelmaksi tämä muodostuu kun rakennusyhtiöt eivät pääse aloittamaan uusia kohteita ennen kuin edelliset kohteet on saatu myytyä ja niihin sidottu pääoma vapautettua. 


Kun pienten asuntojen tuotantoa on tällä tavoin keinotekoisesti rajoitettu, se on aiheuttanut vääristymiä myös asuntojen hinnoissa. Vuodesta 2010 lähtien Helsingin yksiöiden neliöhinnat ovat nousseet 32 prosenttia kun kolmioiden tai isompien asuntojen hinnat ovat nousseet vain 15 prosenttia. 


Asuntokannan koostumus muuntuu hyvin hitaasti. Uudistuotanto, johon kysynnän on edes mahdollista vaikuttaa, muodostaa vain hyvin pienen osan koko asuntokannasta. Siksi ei ole tarkoituksenmukaista rajoittaa uudistuotannon mahdollisuuksia vastata kysyntään. 


Nykyinen keskikokorajoitus nostaa erityisesti pienituloisten asumiskustannuksia. Helsingin tulisi välittömästi luopua tarpeettoman tiukasta keskikokorajoituksesta. Tämä toisi markkinoille enemmän paljon kaivattuja pieniä asuntoja ja nopeuttaisi uusien rakennushankkeiden aloituksia.

 


Mikko Kiesiläinen 
kuntavaaliehdokas
Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei tuolla ole tarkoituskaan saada pieniä asuntoja ja hintatasoa alaspäin. Puheet ja teot täysin ristiriidassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Luultavasti olet vain puolittain oikeassa. Vaikuttaa siltä, että tarkoitus on saada pieniä asuntoja mutta ei hintaa alaspäin. Ahtaampaa kalliimmalla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tässä lisää ideoita.
Kannattaa lukea kommentti 4

http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2279...

----

_Kaikki_ _puolueet_ ovat luvanneet poistaa asuntopulan Suomesta ja erityisesti Helsingistä yli 50:n vuoden ajan
Teillä nuorilla on ideoita ja tarmoa _tehdä_ jotakin.
Ihmiset odottavat.

Toimituksen poiminnat