Mikko Kiesiläinen

Öljylämmityksestä tulee luopua

 

Lokakuussa Norjan hallitus lähetti lausuntokierrokselle lakiehdotuksen, joka kieltäisi polttoöljyn käytön rakennusten lämmityskäytössä vuodesta 2020 lähtien. Ehdotettu uudistus  on esimerkki johtajuudesta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä ja on luontevaa jatkoa Norjan voimakkaalle panostukselle sähköautojen käyttöönottoon.

Myös Ruotsi on tehnyt pitkäjänteistä työtä öljylämmityksestä luopumiseksi. Siellä polttoöljyn valmisteveroa on korotettu vaiheittain ja nykytaso 41 senttiä litralta on lähes kaksinkertainen Suomen nykyiseen valmisteveroon, joka on 21,4 senttiä litralta.

Vuodenvaihteessa voimaan astuva Suomen hallituksen hyväksymä valmisteveron korotus 1,47 senttiä/litra on oikeansuuntainen mutta täysin riittämätön. Ero Suomen ja Ruotsin valmisteverojen välillä on yli kymmenen kertaa suurempi kuin hyväksytty korotus. Tällä vauhdilla saavutamme Ruotsin tason vasta 2030.

Suomen tulisi ottaa mallia sekä Ruotsista että Norjasta. Suomen tulee kieltää öljyn käyttö rakennusten lämmityksessä siirtymäajan puitteissa ja siirtymäajan kuluessa polttoöljyn verotusta tulisi kiristää huomattavasti nykyistä voimakkaammin.

Mikäli hallitus ei etene asian kanssa, voisiko Helsinki näyttää esimerkkiä ja kieltää öljylämmityksen omalla alueellaan? Ainakin uusien omakotialueiden osalta tämän pitäisi olla mahdollista kirjaamalla asia tontinluovutusehtoihin.

 

Mikko Kiesiläinen

kuntavaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Osaatko kertoa, millä globaalin lämpötilan asteen murto-osalla öljylämmityksestä luopuminen Suomessa hidastaisi ilmastonmuutosta?

Niin arvelinkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Luovutaan lämmityksestä ja pelastetaan maailma. Itsellä öljylämmitys ja hyvin toimii. Ottaisin heti puhtaalla ydinvoimalla toimivan sähkölämmityksen (pannussa vastukset) jos olisi jatkossakin kilpailukykyinen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

En minäkään tätä ideaa kannata. Vaikka jokseenkin kaikki polttamiseen perustuva energiantuotanto on pahasta, saadaan öljylämmityksessä polttoaineen energiasta kuitenkin liki 100% hyötykäyttöön. Parempi olisi hinnoitella ulkoiskustannukset oikein (päästökauppa esim) jolloin energialähteiden vaihdokset tehtäisiin markkinalähtöisesti kategoristen kieltojen sijaan.

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Apua, tukehdun nauruun!

Onko tämä se sama Norja, joka tuottaa 2 milj. barrelia raakaöljyä päivässä?

"The export value of crude oil and natural gas in 2015 was about NOK 450 billion, or approximately 40 % of the total value of Norway’s exports."

Ehkäpä Norja pistää öljyvientinsä ehdoksi, että norjalaisella öljyllä ei sitten saa lämmittää omakotitaloja.
Missään.

Juhani Piri

Eihän se tyhmä ole joka myy vaan se joka ostaa. En näe mitään pahaa että norja luopuu öljn käytöstä omassa maassaan. Hölmöä heittää epärelevanttia huttua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pidätkö sinäkin Norjaa esimerkkinä "johtajuudesta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä"? Siis maata, jonka viennin arvosta 40 prosenttia on öljyä.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #7

En tietenkään. Lait vaan sallivat tietyt asiat eri maissa. Hieno alku norjalta että omia päästöjä omassa maassa pyritään kaikin keinoin vähentämään. En sano että se kovin hienoa on että tarjotaan tuotetta muille mitä itse ei haluta käyttää.

Ehkä tässä on askelmerkkejä tulevaan. Jostain se on aloitettava.

Juhani Piri

Millä öljylämmitys vaikka suomen suurimmissa kaupungeissa korvattaisiin? Kuka maksaa korvaavan systeemin (tietysti öljylämmityskattilan uusimisen yhteydessä voitaisiin harkita kieltämistä jne).

Korvattaisiinko öljy pelleteillä vai kaukolämpöjärjestelmällä vai kenties jollakin hybridijärjestelmällä?

Itse olen myös sillä kannalla että öljyn käytöstä tulisi luopua suomessakin vaikka globaalia merkitystä ilmaston lämpenemisessä meillä ei ole. Fossiilisten polttoaineiden käytössä tulee aina päästöjä monessa muodossa ihan sieltä öljyn pumppaamisesta lähtien sinne loppukuluttajalle asti.

Enemmän silti haluaisin kieltää kotimaisen turpeenkäytön nopealla aikataululla kun kivihiilen tai öljyn. Kotimainen turve tekee meille ympäristöllisesti ja päästöiltään enemmän hallaa kuin öljy tai kivihiili. Eikä meidän öljyn tai hiilen käytönlopettaminen näy missään tilastoissa. Ei edes turpeen käytön lopettaminen näy ilmastollisesti missään ilmastollisissa tilastoissa.

Turpeen käytön lopettaminen näkyy suomen luonnossa välittömästi positiivisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas kerran yksi vihreä aivopieru, jota blogisti ei näemmä kuitenkaan viitsi kommentoida.

Tai no voidaanhan tuo hyvin toteuttaa vaikka huomenna, laitetaan nyt aluksi 100 vuoden siirtymäaika ja tarkastellaan asiaa sen jälkeen uudestaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse olen otettu, miten nimenomaan vihreät aina ovatkin energia- ja ilmastoajattelun terävimmässä kärjessä. Mistä ne nämä ideat imevät, Antero Vartian energiaseminaareista vai?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kielletään uusiutuvat luonnonvaramme puu ja turve niin vihreätkin paleltuvat pakkasella.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #11

Turpeen voi korvata kivihiilellä ja on jopa parempi. Samat päästöt mutta oman maan ja vesistöjen paskominen loppuu.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Vihreät korvaisivat öljyn sähköllä jota saa ydinv... eiku...
Vihreät korvaisivat öljyn sähköllä jota saa vesiv... eiku...
Vihreät korvaisivat öljyn sähköllä jota saa turp... eiku...
Vihreät korvaisivat öljyn sähköllä jota saa kivih... eiku...

Menestystä kuntavaaleihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vihreät korvaisivat öljyn sähköllä jota saa biom... eiku...

Juhani Piri

Ei se pojat niin toimi että naureskellaan että höhö vihreät sitä ja tätä. Tiedätte itsekkin ettei öljy riitä loputtomiin ja toivottavasti myös tiedätte terveyshaitat ja globaalissa mittakaavassa muutkin haitat.

Voihan sitä naureskelun sijaan esittää vaihtoehtoja eikä vaan luottaa siihen että kun minusta aika jättää, niin huolehtikoot jälkipolvi itsestään.

Virheitä on tehnyt kumpikin puoli (mitkä ne puolet nyt ikinä onkaan), mutta suora dissaaminen on vähän hölmöläisten hommaa jos ei esitä mitään varteenotettavia vaihtoehtoja.

isot miehet, hävetkää.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #16

Tuolla naureskelulla on kumminkin pohja. On mahdotonta pelastaa maailmaa jos se tehdään mahdottomaksi.

Pitäisi tosiaan alkaa pikkuhiljaa huomaamaan, että kaikkea vähäpäästöistä kaivataan nyt remmiin ympäri maailmaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Öljylämmityksestä luopumisen vaihtoehtona tietenkin on, että öljylämmityksestä ei luovuta. Eipä se blogistikaan muita vaihtoehtoja esittänyt.

Ei öljy ole pitkään aikaan loppumassa mutta jos se joskus loppuu, ei öljylämmittäjiä tarvitse sitten patistella lainsäädännöllä olemaan lämmittämättä öljyllä.

Juhani Piri

Sulasuolareaktori olis suora vastaus. Sieltä saa kaukolämmön. Ei tarvittais edes vesivoimaa koska ko laitos on nopeasti säädettävä. Turve ja kivihiili kiertäis suomen todella kaukaa ko laitoksien myötä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Öljylämmitteiset kerrostalot kun tulee kaukon piiriin, niin pellettiä, maakaasua tai hiiltähän se on silloin suurimmaksi osaksi. Eli ojasta allikkoon.

Suomessa on muistaakseni 250 000 öljylämmitteistä ok-taloa. Ne kun ohjataan sähkölämmitteiseksi, niin sähkön kulutus kasvaa mukavasti.
Tämähän tarkoittaa, jos ajatellaan Vihreiden uusiutuva ihannetta, lisää pellettejä ja vesivoimaa.
Aurinkopaneeleilla ei tee mitään, koska harvoin tarvitsee kesäaikaan lämmittää ja Tuulikin on niin satunnaista että suurin osa tarvitaan muualta vaikka tolppia olisi kuinka paljon. Vettä, puuta, siinä ne vaihtoehdot on.
Harmi vaan että vesivoima, vaikka suht päästötöntä onkin, rikkoo luonnon pahasti toisella tapaa. Ja puu ei ole päästötöntä lähellekään muualla kuin poliitikkojen päässä.

Nyt viimeistään olisi aika ottaa se pää pois kloaakista ja ottaa käyttöön ihan jokainen vähäpäästöinen energialähde, koska meiltä loppuu aika leikkiä noilla vaikeasti ja kalliisti toteutettavilla keinoilla.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Minulla on öljylämmityksen korvannut pellettipoltin jo useamman vuoden ajan.
Jos nyt korvaisin öljypolttimeni niin valitsisin luultavasti kaasutuspolttimen, esimerkiksi suomalaisen: http://www.pyro-man.net/

Toimituksen poiminnat