Mikko Kiesiläinen

Avoin kirje kokoomukselle

 

Vuosi sitten julkaistiin minun ja Antero Vartian ensimmäinen yhteinen mielipidekirjoitus, jossa vaadimme apteekkien kilpailurajoitusten vähentämistä. Kuluneen vuoden aikana olemme kirjoittaneet aiheesta laajemman raportin, esiintyneet useissa radio- ja tv-haastatteluissa sekä ideoineet apteekkipaneelin SuomiAreenaan. 

Kiinnostus aihetta kohtaan tuntuu nousseen tasaisesti ja olemme saaneet tukea ajatuksillemme muun muassa Kelan pääjohtajalta Liisa Hyssälältä, THL:n tutkijoilta, Kilpailu- ja kuluttajavirastolta sekä lukuisilta muilta alaa tuntevilta tahoilta.

Kokoomuksen sisäministeriksi nostama Paula Risikko on kuitannut apteekkialaa koskevan keskustelun toteamalla että “ei lääkkeitä voi myydä kuin makkaraa”. Samanaikaisesti Kokoomus on voimallisesti vaatinut kilpailun lisäämistä sosiaali- ja terveyspalveluihin suunnitteilla olevan sote-uudistuksen valmistelussa. 

Kokoomuksen kaksilla raiteilla ajaminen johtuu puhtaasti siitä, että apteekkarit ja Apteekkariliitto ovat perinteisesti olleet hyvin lähellä puoluetta. Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on aiemmin toiminut Kokoomuksen opiskelijajärjestön puheenjohtajana ja hänen edeltäjänsä Ilkka Oksala työskenteli aiemmin peruspalveluministerinä toimineen Paula Risikon valtiosihteerinä. 

Se, että Kokoomus suojelee yhtä erittäin hyvätuloista ammattikuntaa kilpailulta muun yhteiskunnan kustannuksella, edustaa vanhanaikaista kaverikapitalismia ja on täysin puolueen omien periaatteiden vastaista. 

Mikko Kiesiläinen
kuntavaaliehdokas, Vihreät
Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jaha. Jos lääkkeitä ei voi myydä kuin makkaraa niin Risikko voisi ehkä selvittää miten apteekkien kosmetiikkaosastot liittyvät läkkeidenmyyntiin? Ja vieläpä erillisten yhtiöiden kautta. Apteekit, jotka nyt toimivat monopolinsa turvin, saavat siis kilpailla pienten kosmetiikkaliikkeiden kanssa ihan vapaasti ja aika lailla vinoutuneessa kilpailutilanteessa koska lähes kaikki ihmiset käyvät jossain vaiheessa apteekissa ostoksilla. Kuitenkin vain reseptilääkkeitä ei myydä kuin makaaraa. Muut on laitettu itsepalveluhyllyihin josta poimit mitä tarvitset.

Antti Harkila

Vieläkö myynnissä on "Apteekkilaastaria"? Paranis haavat paremmin.

Juhani Kahela

Hyvä Mikko viisas. Kannatan kaikkea vaupautta mahdollisimman pitkälle kuitenkaan kenenkään elämisen tason laskemista. Miten ole ajatellut vapaassa kilpailussa taata, että apteekkipalvelut eivät heikenny harvaan asutuilla seuduilla. Ehdotuksenne takana onkin maaseudun palveluiden alasajo ja ihmisten tunkeminen asutuskeskuksiin. Huonojen maaseudun palveluiden myötä turismi siirtyy ulkomaille, jossa apteekkeja on joka kylässä. Turismin häviämisen myötä maaseutu autioituu vihreiden tavoitteiden mukaisesti.

Kumpi aiheutta enemmän haittaa syrjäseudun eläkeläiselle se, että apteekki häviää vai se, että mökkiläinen saisi rakentaa mökin omalle tontille mihin vaan. Vaikka rantaan?

Juuso Hämäläinen

Niin on myös sellainen hyvin perusteltu näkemys, ettei koko Suomen tarvitse olla asutettu ja joka rannassa mökki. Voimme hyvin ajatella myös, ettei kaikkia palveluita pidäkään olla saatavilla kaikkialla. Kun perheeseen tulee lapsia tai vanhukset tarvitsevat jatkuvasti hoitoa niin on paikallaan asua kaupunkialueilla, joissa palvelut saatavilla. Nuorena voi viettää aikaansa missä vain korvessa.

Nykyisessä maailmassa on aiheellista miettiä muutakin kuin omaa napaamme, esimerkiksi tulevia polvia. Heidän kannaltaan ei meidän aikamme massaturismi ole mikään hyvä asia. Luonto kärsii ja turismi vain edelleen kasvaa. Ei haittaa, jos osa Suomesta olisi sadan vuoden päästäkin aivan luonnontilassa ilman valtaväyliä, kauppakeskuksia, apteekkeja, hotelleja ja hiihtokeskuksia.

Jyrki Paldán

Sote-uudistus tekee paljon pahempaa tuhoa ihmisten yhdenvertaisuudelle. Kokoomuksen tuplastandardit ovat se oikea kysymys tässä asiassa.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Juhani Kahelan kommentti on kyllä niin sekava ettei kyllä mitenkään istu koko alkuperäiseen asiaan...aivan sekavaa...ns mato siellä ja mato tuolla...

Juhani Kahela

Vihervassareiden vahvimpia puolis ei ole järjen käyttö ja luetun ymmärtäminen. Puhumattakaan, että vastaisivat kysymyksiin.

Hannu Rautomäki

Reseptivapaat lääkkeet voisivat hyvin olla markettien hyllyillä.
Nyt vedotaan apteekkihenkilöstön koulutukseen ja asiantuntemukseen, mutta asiakkaat nytkin pääsääntöisesti hankkivat tietonsa reseptivapaiden lääkkeiden tuoteselosteista.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

No eivät todellakaan voisi... -ja jos voisivat, mahtaisiko kilpailun vapauttamisesta 100-150 miljoonan säästö mennä suoraan esim. parasetamolista aiheutuneiden maksansiirtojen aiheuttamien kustannusten kattamiseen?

Voi olla, että olisi liian pieni raha.

Mutta ei kai sillä väliä, kunhan markkinamekanismi toimii???

http://yle.fi/uutiset/fimea_ruotsin_sarkylaakepaat...

Hannu Rautomäki

Estääkö nyt apteekin tiski parasetamolin liikakäytön?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Kyllä se vähän rajoittaa. Itsehoitolääkkeissä on aika paljon riskejä.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Ei estä. Reseptivapaita lääkkeitä saa ostettua halutessaan saavillisen. Käymällä apteekissa monta kertaa tai monessa apteekissa. Yhdelläkin 20 tabletin parasetamolipaketilla saa maksansa rikki , kun annos liian suuri. Ja kotona ei kukaan neuvomassa mitä teet. Neuvot annetaan apteekissa ja loput voi lukea itse pakkauksen ohjeesta. Itsetuhoisten toimille emme voi mitään.

Puheet reseptivapaiden lääkkeiden riskeistä eivät liity mitenkään siihen tuleeko apteekkilaitosta pyörittää edelleen muutoksitta.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Mitens tämä rimmaa alkoholi-bolaget puolelle:

Puheet alkoholijuomien riskeistä eivät liity mitenkään siihen, tuleeko Alkoa pyörittää edelleen muutoksitta.

---

Hah hah!

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Kokoomuksen sisäministeriksi nostama Paula Risikko on kuitannut apteekkialaa koskevan keskustelun toteamalla että 'ei lääkkeitä voi myydä kuin makkaraa'."

- Olipa hyvin sanottu.

Juhani Kahela

AVOIN KYSYMYS MIKKO KIESILÄISELLE.

Miten olet ajatellut vapaassa kilpailussa taata, että apteekkipalvelut eivät heikenny harvaan asutuilla seuduiilla?

MIKKO, vastauksesi olisi kullan arvoinen omille ajatuksilleni.

Juuso Hämäläinen

Tähän on hyvin helppo vastata. Apteekit sopivat toimintona erinomaisesti valtionyhtiölle. Valtion omistuksessa myös muut perusteet voidaan huomioida kuin kannattavuus. Yrittäjä taasen ei ole kiinnostunut yhtään muusta kuin kannattavuudesta. Ja vielä mahdollisimman lyhyellä jänteellä.

Mieluummin apteekit valtiolla kuin Alkot. Vaikka ei Alkojakaan huonosti hoideta. Päinvastoin.

Jos on muita pulmia niin mielellään ratkon nekin tässä samalla.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Yrittäjä taasen ei ole kiinnostunut yhtään muusta kuin kannattavuudesta."

Mistäs tiedät, oletko kysynyt? - Aika musta-valkoista argumentointia.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

Noh, jos se jostain muusta on kiinnostunut, niin eiköhän se kilpailussa häviä. Viimeistään siinä vaiheessa kun rahaa pitäisi saada ulkopuolisilta rahoittajilta ja/tai ulkopuolisilla rahoittajilla on yhtiön toimintaan merkittävä päätösvalta.

Juuso Hämäläinen

Apteekkilaitos on tyypillisin esimerkki toiminnosta, joka sopii parhaiten valtionyhtiöksi.

Apteekkien toimintaa joudutaan valvomaan tarkemmin kuin mitään muuta vähittäiskauppaa. Apteekki vaatii toimiluvan ja henkilökunnan on oltava juuri apteekin tehtäviin koulutettuja. Koulutus tapahtuu verovaroin ja pääosa koulutetuista päätyy apteekkiyrittäjän palvelukseen. Moni on täysin ylikoulutettu kassamyyjäksi. Isompien apteekkien omistajat eivät edes itse työskentele lainkaan tai vain osittain apteekissaan. Pienipalkkainen proviisori hoitaa apteekin johtamisen.

Apteekkien toiminnan on oltava maanlaajuista, se palvelee käytännössä kaikkia ja apteekkeja on oltava myös alueilla, joissa niiden kannattavuus on heikko. Apteekit myyvät samoja tuotteita samoilla säädetyillä hinnoilla.

Yrittäjäomistus ei lisää millään tavoin apteekin arvoa kuluttajalle. Apteekki ei innovoi ja kehitä mitään uutta. Lisäarvoa syntyy vain apteekkarin tilille. Pääosa apteekeista on hyvin kannattavia tai erittäin tuottoisia. Apteekkioikeuksien omistajalle, ei työntekijöille edes. Henkilökunta on melko matalapalkkaista.

On vaikea nähdä, miksi viranomaisen myöntämällä toimiluvalla rikastutetaan harvoja ja suojataan heidät vielä kilpailulta.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Apteekki ei innovoi ja kehitä mitään uutta."

Muuan Serlachius oli apteekkari...

Juhani Kahela

Olen ollut tekemisissä paljon apteekkareiden talouden kanssa. Rahaa tulee ovista ikkunoista, kun kilpailu puuttuu ja sairaan ihmisen on ostettava lääkkeet hinnalla millä hyvänsä. Yhtälö ei ole tasapainossa. Jotakin olisi tehtävä, mutta mitä. Siinä tuhannen taalan kysymys. Nykytyyliln jatkaminen on etu vain apteekkareille.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Puhut kuin kaikilla apteekkareilla olisi sama liikevaihto...? Fimeahan siirtelee jo ennen niin tiukasti säädeltyjä apteekkialueiden rajoja. Olisi kiva tietysti tietää, mihin päin Suomea uusia apteekkeja pitäisi nyt kiireen vilkkaan perustaa?

Ja kun tutkinnon suorittaneita proviisoreja on rajallinen määrä, pitäisikö apteekkiprivilegio antaa samassa rytäkässä - kerralla - KTM:lle? - Jos se kerta on niin kaupallista toimintaa...

Pitäisikö apteekkien muuten keskittyä enemmän kilpailemaan toistensa kanssa kuin tarkastelemaan potilaiden turvallista, tehokasta, tarkoituksenmukaista ynnä myös - taloudellista - (Sic!) lääkehoitoa?

Jyrki Paldán

"Rahaa tulee ovista ikkunoista, kun kilpailu puuttuu ja sairaan ihmisen on ostettava lääkkeet hinnalla millä hyvänsä. Yhtälö ei ole tasapainossa. Jotakin olisi tehtävä, mutta mitä. Siinä tuhannen taalan kysymys."

Noh, jos katselee mitä vastaaville tilanteille on yritetty tehdä ja mitkä keinot ovat toimineet, niin eiköhän se ainoa looginen vaihtoehto ole se aidosti progressiivinen verotus ja tulonsiirrot. Millään muilla keinoin noita tulo- ja varallisuuseroja ei ole saatu merkittävästi pienennettyä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomessa kuolee ihmisiä enemmän lääkkeiden virhekäyttöön kuin elintarvikkemyrkytyksiin. Tässä mielessä lääkkeet pitäisi myydä S-marketissa, koska osaavat ottaa paremmin huomioon turvallisuustekijät. Lääkkeitä ei tientenkään tarvitse viedä S-marketin hyllyille, vaikka apteekkialalle synnytettäisiin kilpailua. Tälläisen väittäminen on apteekkarien propagandaa.

Apteekkien perustamisen vapautetaminen lisää apteekkien määrää maaseudulla, niin kuin kaikilla muillakin toimialoilla. Ei lääkkeiden myyntitoiminta poikkea millään lailla kukkakaupasta, tarkasteltaessa vapaata elinkeinotoimintaa ja yritysten kilpailun vaikutusta.

Hintataso laskee, kun jokaiselta kylältä löytyisi yhtä monta apteekkia kuin matalan tuottokertoimen kukkakauppaa ja parturia. Pienillekin tuppukylille voitaisiin perustaa apteekkeja, kun keinotekoisesta määräsääntelystä luovuttaisiin.

Meillä lääkkeet maksavat hintasääntelyn vuoksi enemmän kuin maissa missä apteekkien kilpailua ei ole koskaan estetty tai kilpailu on älytty sallia vapauttamalla toimiala.

Vihreiden lisäksi myös muut puolueet ja niiden kansanedustajat voisivat alkaa tukemaan Vartian vaatimusta pelkäämättä sen kasvattavan toisen puoleen kannatusta. Politiikkaa kun tehdään on hyvien päätösten syntymiseksi, ei oman edun maksimoimisen ja toisten edun minimoimisen vuoksi.

Jyrki Paldán

"Suomessa kuolee ihmisiä enemmän lääkkeiden virhekäyttöön kuin elintarvikkemyrkytyksiin. Tässä mielessä lääkkeet pitäisi myydä S-marketissa, koska osaavat ottaa paremmin huomioon turvallisuustekijät."

No mutta pitäisikö tällä logiikalla mielummin siirtää sekä elintarvikkeet että lääkkeet pimeälle sektorille myytäväksi? Esim. kannabikseen kun tiettävästi ei ole kuollut kukaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En ymmärrä järkeilyäsi. R-kioski, ABC, marketit, ym. myyntipisteet osaavat myydä savukkeita ja alkoholia sääntöjen mukaan, sekä elintarvikkeita turvallisesti ihmisten kuolematta ruokamyrkytyksiin. Ovatko nuo myyntipisteet sinun mielestäsi katukaupustelua?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #26

"Suomessa kuolee ihmisiä enemmän lääkkeiden virhekäyttöön kuin elintarvikkemyrkytyksiin. Tässä mielessä lääkkeet pitäisi myydä S-marketissa, koska osaavat ottaa paremmin huomioon turvallisuustekijät."

Tulkitsin tämän lauseen tarkoituksen olevan, että koska todistettavasti ruokakaupat osaavat myydä elintarvikkeita turvallisesti, he osaisivat myydä myös lääkkeitä turvallisesti. Samalla päättelyllä voisi myös ajatella että koska pimeä sektori todistettavasti osaa myydä kannabista turvallisesti(siihen kukaan ei ole tiettävästi kuollut), he osaisivat myydä myös muita hyödykkeitä turvallisesti.

Tarkoitus oli siis vain osoittaa tuon päättelyn päättömyys, ei muuta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #28

Mielestäni tuo rinnastus ei ole kovin onnistunut. Jos katukauppa pystyy myymään kannabista ihmisille turvallisesti, niin kuin sanot, luulisi valvonnan alaisena olevien liikkeiden kykenevän samaan turvallisuustasoon myös. Minun tarkoitukseni oli todeta ettei apteekkarien väittämä vain apteekkien kyvystä myydä käsikauppalääkkeitä turvallisesti ole totuuden mukainen.

Ei ole kovinkaan pitkä aika, kun kävin ostamassa erästä hoitotuotetta apteekista ja pyysin neuvoa ainoalta henkilöltä joka oli palvelemassa. Hän pahoitteli ettei osaa neuvoa, kun on vain kassatyöntekijä. Ihan sama vaikka tuon tuotteen olisin valkannut marketin hyllystä. Olisin saanut taatusti halvemmalla.

Juhani Kahela

Kommentoijilla on aika suppeita näkemyksiä. Maailmalla asiaa on hoidettu varmaan eri tavoilla kuin Suomessa ja hommat toimivat. Onko kellään kokemusta vaihtoehtoisesta järjestelmästä, joka voitaisiin kopioda suomalaisen mallin pohjaksi. Yksi promille maailman väestöstä ei edusta kaikkea viisautta vaikka niin luuleekin.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Mikä olisi Yliopiston apteekin asema uudistuksessa? Laitetaanko lihoiksi ja lääkevalmistus omaksi yksikökseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset