Mikko Kiesiläinen

Suomi tarvitsee kuntauudistuksen

Muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin on johtanut merkittäviin muutoksiin kuntien elinvoimaisuudessa ja asukasluvuissa. Nykyinen yli 300 kunnan malli toimi Suomessa, jossa väestö oli jakautunut huomattavasti nykyistä tasaisemmin ympäri maata. Kaupungistumisen myötä Suomen 313:sta kunnasta nykyään jo lähes puolet on alle 5000:n asukkaan pikkukuntia.

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes kaikkien pikkukuntien väkiluku on tasaisessa laskussa eikä muutosta tähän ole näköpiirissä. Hajanainen kuntakenttä tarkoittaa runsaasti päällekkäistä hallintoa ja pienten kuntien talous ei välttämättä kestä kunnan perustoimintojen vaatimia investointeja kuten koulujen peruskorjauksia.

Nykyisin valtioneuvosto pystyy päättämään kuntien pakkoliitoksista ainoastaan tapauksissa, joissa kunta on taloudellisissa vaikeuksissa ja luokiteltu kriisikunnaksi. Tämä on ongelmallista, sillä se kannustaa vastuuttomaan talouden pitoon. Kunnanjohtajat voivat antaa velkataakan kasvaa tietäen, että pakkoliitoksen myötä siitä suurin osa tulee naapurikunnan veronmaksajien maksettavaksi.

Virossa kaavaillaan kuntauudistusta, joka asettaisi kunnan väestöpohjalle alarajan. Ehdotuksessa raja olisi 5000 asukasta. Ehdotus tarkoittaa merkittävää muutosta kuntakenttään, sillä nykyään neljässä viidestä Viron kunnista on alle 5000 asukasta.  

Myös Ruotsi ja Tanska ovat järkevöittäneet kuntarakenteitaan. Tanska toteutti merkittävän kuntauudistuksen 2007, jolloin kuntien lukumäärä laski alle sataan. Ruotsissa isot uudistukset tehtiin jo 1970-luvulla, jolloin kuntien lukumäärää supistettiin alle kolmeensataan, mikä on lähes 10 miljoonan väkilukuun suhteutettuna mielekäs määrä.

Suomen tulisi ottaa mallia kuntauudistukset toteuttaneista maista. Selkeintä olisi asettaa kunnan väkiluvulle alaraja, esimerkiksi tuo Viron suunnittelema 5000 asukasta. Näin saataisiin vähennettyä päällekkäistä hallintoa ja kunnat olisivat sen verran kookkaita ettei yhden homekoulun korjaus aja kunnan taloutta saman tien ahdinkoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Meinaakko, että hajasuomesta tehtäisiin vihreiden hiekkalaatikko. Voi Suomen tappaa silläkin konstilla. Voisin mainita muutaman muunkin samaan tulokseen johtavan toimen, mutta enpä kerro, ettei vaan joku hotase koukkua kiduksiin asti.

Kyllä siperia opettaa kyläyhteisöille närhen munat, elleivät ne ole elinkelpoisia. Nimenomaan valtiovallan saekaantuminen yhteisöjen hallintaan on tehnyt kyläyhteisöistä elinkelvottomi.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Vastaavasti voisi asettaa EU:n jäsenmaiden asukasluvulle alarajan, esimerkiksi 10 miljoonaa.

Pekka Iiskonmaki

Suomen kunnalisverot ylittää naapurimaan koko tuloveron. Jotain on raskaasti pielessä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

On Suomi köyhä ja siksi jää.
Piti paikkansa eilen, pitää paikkansa tänään ja kristallipallon mukaan huomennakin. Aivan sama, mitkä puolueet pitävät valtikkaa kännyssään.

Meillä on ollut noita ulkoisia verottajia iät ja ajat. Milloin Ruotsi, milloin Venäjä, milloin Neuvostojen liitto. Nyttemmin EU ja tulossa vielä Nato. Koeta siinä sitten vaurastua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset